top of page

Historiek

image.png
image.png
image.png
image.png
image.png

De vroege jaren  1976 -1989

Theater Kollektief Galmaarden wordt opgericht in 1976, het jaar van het  kind. Onder de naam “Theater Schanulleke” worden er opvoeringen gebracht door volwassenen voor kinderen. Onder leiding van Sally Daugerty brengen we “Fik de vogelschrik” en “Gorlo de vrijbuiter” van Dirk Vermiert. 

​

Als jong volwassenen willen we ook onze grenzen verleggen en zo wordt er ook gewerkt aan vol avondproducties voor volwassenen. Onze eerste productie wordt “Marcus de waterman” , we schrijven 1983. 

image.png

“Marcus de waterman”  1983

We hebben de smaak te pakken en in 1983 zetten we “Onder ons” van Rene Verheezen op de planken. We willen weten waar we staan en nemen dan ook deel aan het Provinciaal Toneeltornooi van de provincie Vlaams-Brabant en behalen een 1ste afdeling.

image.png

“Onder Ons”  1983

image_edited.png

De bank der minne”  1984

In 1984 starten we binnen de groep een jongerenafdeling. We beginnen met 24 kinderen tussen 7 & 12 jaar en brengen met hen “De schoorsteenput” van Hedwig Cooremans.  De volwassenen studeren voor de pinksterkermis het openluchtstuk “De bank der minne”  in. Er wordt opgetreden op de binnenkoer van het Baljuwhuis en we worden uitgenodigd op het wagenspelenfestival te Bokrijk. Daar wordt na de optredens nog wat nagekaart op een terrasje en we komen unaniem tot het besluit dat wat in Bokrijk kan, bij ons ook kan! Het zaadje voor ons eigen wagenspelen-festival is geplant en kan groeien. 

image_edited.jpg

 Als vol avondproductie brengen we “Vlinders zijn vrij” van Leonard Gersche in januari 1985. In 1986 wordt er gekozen voor “De eerste werkdag na de wittebroodsweken” van Gaston Gheunes. In 1988 verschijnt “Het grote beest” van Bricaire & Lasaygues op de planken. Wij worden een vzw. `1989, onze jeugd brengt “De toverbloem van Rachiboem” van Bert Alberts. De Volwassenen kiezen voor 4 eenakters: “Xantippe” van Paul Lebeau in een bewerking van Elie Herregodts, “Onverschillig tot en met” van Jean Cocteau,  “Contact o matic” van Freek Neirinck en  “Gezellig samen een borreltje” van Alan Ayckborn. 

De jaren '90

In 1990 houden we van onze jongerengroep een harde kern van een 12-tal jonge acteurs & actrices over. Zij brengen” Protest der wolven” van Paul van Bossuyt op ons wagenspelenfestival. Ze zetten ook “7 sneeuwwitjes en een dwergje” van Greta Dubois op de planken. In 1991 overrompelen ze de Vlaamse festivals  met “Protest der wolven”. 1992 is het jaar van “clowns” ,een eigen creatie van Jong TKG  en “Mirakels” van Djingo Music. De volwassenen houden het bij eenakters. Nu wordt het “Een avond in mei”  van Luc Vanden Brielle en “Die van tafel 10” van Oswald Dragun. 

image.png

“Clowns”  1992

Ons Wagen-spelenfestival zal er vanaf nu heel anders uitzien. Het wordt omgedoopt tot Internationaal festival voor openluchttheater. Dank zij de steun van de Europese Gemeenschap en tal van andere officiële instanties kunnen 5 buitenlandse groepen optreden. Niet langer een 2-daags festival maar 12 dagen. De Vlaamse en Nederlandse groepen komen enkel voor het weekend maar de Spanjaarden, Portugezen, Engelsen, Ieren, Shetlanders, Denen en Grieken blijven de volle 12 dagen. Tijdens de week zijn er workshops en gaan we op stap in ons mooie Pajottenland, bezoeken we Brugge, Brussel, Leuven ….

1993 Jong TKG baart “Miezert Muis” van Djingo Music. Voor het festival wordt “De put” ingestudeerd onder leiding van auteur Paul van Bossuyt, en dat is genen patjesboek (volgens Paul). We trekken met dit stuk naar Assen (NL) en naar Orveltte (NL) in de provincie Drenthe. 

image.png

“Heaven and Hell Unplugged  1994

image.png

“De Sprookjeszanger" 1996

1994 onze jongeren zorgen weer voor een eigen creatie “Heaven and Hell Unplugged” een parodie op de bijbel waar ze heel veel plezier aan beleven. De anciens blijven bij eenakters. “Achter Carosso” van Manuel van Loghem en “De schuur” worden op de zolder van het Baljuwhuis gespeeld. Onze jongeren zijn in de zomer te gast op het festival in Wulpen en in september trekken we weer met de bus naar Drenthe.  1995 keren we weer naar vol avondproductie “Verlengd weekend” van Lode Pools. Jong en oud werken samen aan “De Sprookjeszanger” een openluchtstuk van Paul Van Bossuyt waar we ook weer naar Drenthe mee trekken. 1996 houden we het vooral bij gastoptredens met onze laatste productie want tijdens de paasvakantie schepen we met 26 man in op Zaventem voor een Portugees avontuur. In Porto en omstreken treden we op met “De sprookjeszanger”. Onze jeugd en hun Portugees equivalent creëren samen het spektakel “Inferno” .

Wij worden opgenomen in “De Orde van Manneke Pis” Geraardsbergen en doen het manneke een kostuumpje cadeau. 1997 staat volledig in het teken van onze jongeren. Zij stampen “Gekloond” uit de grond en brengen “Simon Vedelaar”  een vol avondproductie. Met de buitenlandse deelnemers aan het festival wordt er nog ook op andere locaties opgetreden ( de Halve Maan in Diest, het provinciaal domein in Kessel-Lo, het provinciaal domein Huizingen). 1998 de vrouwen zijn aan de macht want we brengen “Het huis van Bernarda Alba” van Federico Garcia Lorca. 

image.png
image_edited.png

1999 is een vruchtbaar jaar. We brengen 2 producties: “Bed in bed uit” van Dava Freeman en  “zachtjes met de deuren” van Michel Fermaud. 

Onze jongeren zitten ook  niet stil en brengen een prachtige parodie op de Oscaruitreiking “Oscars list”, inderdaad een openluchtstuk. 

TKG wint de allereerste cultuurprijs van de gemeente GalmaardenHet einde van de 20ste eeuw vieren we met twee superproducties: “Iphigenia Koningskind” van Euripides ( we behalen weer een 1ste afdeling).  en “De regenmaker” van N.Richard Nash.  De jongeren steken “Heaven and hell unplugged” in een nieuw kleedje. 

“Het huis van Bernarda Alba” 1998

Het nieuwe millennium

2001 alle zeilen worden weer bijgezet, daar is “De Spaanse vlieg” van Arnod & bach en “De bemoeial” van Jack Poppenwell.  “De put” wordt vanonder het stof gehaald. In 2002 tijd voor “La mama” van André Roussin en “Chemistry” een musical van Marie Goossens. 

Veel tijd voor een openluchtstuk is er niet meer, we hernemen “De Sprookjeszanger”.

2003 “Doe het zelf neushoorn” van Pierre Soetewey staat geprogrammeerd. De jongeren schaven “Protest der wolven” bij. 

2004 de moderne versie van Reinaert de vos “Fox” van Tom Durie wordt in de schijnwerpers gezet. 

image_edited.jpg

“Doe het zelf, neushoorn!”  2003

image.png

2005 “Vorstenhuizen van Europa” steelt de show. 

Onze jongeren stelen “Un dia mas o menos” van hun Madrileense vrienden Mutacion, een non-verbaal openluchtstuk. Intussen wordt er ijverig geoefend in schermen en degengevechten, middeleeuwse dansen worden aangeleerd want we brengen volgend jaar “Romeo en Julia” . 

Er is ook minder prettig nieuws: ons openluchtfestival gaat in 2006 voor de allerlaatste keer in mineur door. De provincie verkocht het Baljuwhuis aan de gemeente …..

“Vorstenhuizen van Europa"  2005

2006 staat volledig in het teken van “Romeo & Julia” van William Shakespeare ( we behalen weer een eerste afdeling op het provinciaal Toneeltornooi). 2007 Jorgen Herregodts bewerkt “De onthulling” van Theater Scorpio tot een schitterend “Moorddiner”. Dit is voor herhaling vatbaar: lekker eten en theater kijken. Jorgen werd voor zijn bewerking beloond met de “Sabamprijs”. 2008 het duo DIRIK bezorgt ons een dolkomische avond met “Nonkel Firmin”.

2009 het is tijd voor “Pekel en haring” van Ivo Maes. Jorgen en Jan staan in ons geheugen gegrift met hun “broek van grootmoemoe”.

image.png

“Pekel en Haring"  2009

​

En toen stond alles even op een laag pitje ….. 

 

 

Een nieuw hoofdstuk

2012 we engageerden ons mee in Gooik en brachten “Pension van lichte zeden” van Carl Slotboom.

 

2013 in het voorjaar brengen we het Gooise stuk ook hier in Galmaarden op de planken. En dan een nieuwe mijlpaal binnen TKG want Elie Herregodts besluit de fakkel door te geven. Jan Faveyts wordt onze nieuwe voorzitter. Samen met Jörgen, Helena, Katrien, Astrid & Jorgen nemen ze het roer over. Natuurlijk blijven de ouderen meewerken. Men besluit terug te keren naar de roots van TKG en naar Shakespeare.

​2014 wordt het jaar van “De getemde Feeks” weliswaar in een modern kleedje gestoken. De baljuwzaal wordt omgetoverd tot een gezellig café. En raar maar waar we behalen weer een 1ste afdeling op het provinciaal toneeltornooi.

image.png

“Dimmen"  2014

 We keren ook terug naar een oude liefde, nl. openluchttheater. Op het terras achter “El Faro”, intussen onze stamkroeg en repetitielokaal, brengen we op twee zonnige weekends in augustus “un dia mas o menos”, een mimespel over zomaar een dag in het park. In september starten we met lessen ‘comedia dell’arte”. Want we brengen”Paljaske en al zijn meesters” van Paul

image.png

van Bossuyt, een bewerking van Goldoni’s ‘Knecht van twee meesters’.  2015 in januari starten we choreografie en leren we walsen …. Dit zijn de laatste loodjes voor het optreden in april. 

 

In juli en augustus brengen we op het terras van El Faro “De sprookjeszanger” van Paul Van Bossuyt, een parodie op Assepoester met heel wat zang.

2016 een volkse komedie “de zetel” van Paul Coppens staat op het programma. Intussen zijn we ook gestart met de repetities voor een tweede moorddiner, “’t is maar een moord” van Jan Heyvaert. Op 11 juni brengen we het in ‘De Eglantier’ in Herne voor personeelsleden van het UZ-Jette. Het was toch ingestudeerd dus brengen we het ook in ‘El Faro’ en dat geen twee maar drie keer. Misschien doen we het binnen 5 jaar nog wel een keer. Jorgen Astrid & Johan die nog geen dubbele repetities hebben worden ingeschakeld voor “the girl from Iphahina” het openluchtstuk. Een non-verbaal stuk dat we door de kleine bezetting vooraan op het terras kunnen brengen.

“De Sprookjeszanger"  2014

image.png

“the girl from Iphahina”"  2016

2017 onze keuze valt dit keer op “Marius”. De auteur, Marcel Pagnol, voert ons terug naar het Marseille van de jaren ’20.

In deze tragikomedie beroerden Sven De Frère als Marius & Helena Deleye als Fanny het talrijk opgekomen publiek met hun vertolking. Elie Herregodts als Cesar, de nukkige kroegbaas en vader van Marius speelde de rol van zijn leven. Zij net als de rest van de acteurs wisten de jury opnieuw te overtuigen. Ook onze decorploeg zette zijn beste beentje voor, ze wisten perfect de mediterrane sfeer van Marseille te creëren. De week na de voorstellingen trokken we naar “De Zwaluw” in Vollezele in onze outfit van de jaren ’20 om er de rusthuisbewoners te entertainen.

​

image.png
image.png
image.png
_CLG3689.JPG

“Marius"  2017

 

In 2018 halen we na 17 jaar “De Bemoeial” van Jack Poppenwell weer van stal. Deze komische thriller valt zeer in de smaak bij het TKG-publiek. Elie als commissaris Van Aalst en Kim als Sofie Pardaens studeren zich te pletter op een massa tekst. De spelers hebben zich geamuseerd, het publiek heeft genoten. Moeten we nu verder in het komische genre of blijven we onze TKG-filosofie trouw? We zullen er een paar nachtjes over slapen. 

​

image.png

“De Bemoeial”"  2018

Dat nachtje slaap heeft deugd gedaan want Jorgen vond voor ons “Thee met honing of citroen” van Danielle Navarro-Haudecoeur  en Patrick Huudecoeur. Dit oorspronkelijk Franse stuk behaalde de Hercul Poirot-prijs in Frankrijk, Canada en het Franstalig landsgedeelte van België. Een super komedie en gelukkig kregen we van de auteur, nadat hij onze cv had bestudeerd, de toestemming om het stuk te spelen. De repetities zijn gillers …..

​

image.png
image_edited.jpg
image_edited.jpg

“Thee met honing of citroen?"  2019

2020 we zijn al een paar maanden naarstig aan het repeteren voor onze volgende productie “De vriendinnen” . De affiches zijn klaar, het Baljuwhuis is gereserveerd, de tekst is gekend en in februari gaat het land in lock down …. hoe noemt dat beestje … COVID

En we gaan door...

In 2021 zit iedereen nog in zijn bubbel maar in 2022 mogen we weer onder de mensen komen en kunnen starten met de repetities van “Paljaske”. Ja, na zoveel jaar met een volledig nieuwe cast vliegen we er weer in. Het is een productie vol hindernissen: een actrice haakt af, weer anderen testen positief op dat beestje en repeteren mee via video-call …. Maar we krijgen het stuk op de rails. Ad astra per aspera (via moeilijkheden naar de sterren.

2023 in april staan we met een fantastische bende op de planken en spelen de pannen van het dak.

image.png

“Paljaske"  2023

bottom of page